Z médií

Odkaz peklo na talíři- zajimavé srovnání cen a hmotnosti

http://www.stream.cz/peklonataliri/802938-peklo-na-taliri-velikonoce-po-cesko-rakousku

BLESK- velký test značkových potravin:stejné jídlo, v Česku horší chuť

 

Přikládáme několik odkazů na články tisku z poslední doby , které se zajímají o kvalitu potravin v Čechách ve srovnání se západní Evropou, nejblíže však s Rakouskem.

http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdraví/167986/velky-test-znackovych-potravin-stejne-jidlo-v-cesku-horsi-chut.html

http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi/159438/srovnani-s-nemeckem-cesko-je-evropsky-potravinarsky-kos.html

Dobrou chuť a pevné nervy!!!!

Nově opět srovnání složení a cen

Zde je odkaz na pořad A Dost. Zde jsou uvedeny rozdíli ve složení a v cenách potravin zakoupených u nás a v Rakousku.

Zajímavé:

http://www.stream.cz/nejnovejsi/adost/10003518-rozdilne-slozeni-potravin-u-nas-a-v-zahranici

Názory z médií

Vzácný příklad nezávislého testu Hospodářských novin:

Test Hospodářských novin

Jak hluboké je dno kvality potravin? Záleží na tom, kde žijete. Test Hospodářských novin ukázal, že v Česku je ono dno mnohem hlouběji než v sousednímRakousku.  
Kdyby byly české potraviny nejen méně kvalitní, ale i levnější, dalo by se to snad ještě pochopit. Jenže realita je jiná: kvalitnější rakouské zboží často stálo méně než horší české.

Nakoupili jsme v supermarketu stejného jména ve Vídni, Drážďanech a Praze ty nejlevnější potraviny v dané kategorii: nejlacinější rajčata, camembert, paštiku, párky,marmeládu... 

Stačilo porovnat etikety a bylo zřejmé, že kvalita západních potravin je v drtivé většině nejméně o třídu výš. V českém kečupu bylo11 % rajčat, v západním

 70 %. A cenový rozdíl? Šedesát haléřů ve prospěch toho českého.

Jak dopadly paštiky? V těch západních jsou hlavně játra a maso, v českých je obojího méně a přidaný je obstojný podíl vepřových a kuřecích kůží nebo drůbežího separátu. Česká paštika je levnější o korunu padesát. 
A pak jsou případy, kdy je západní zboží nejen kvalitnější, ale také levnější. Třeba jahodová marmeláda z Vídně a Drážďan, která obsahuje dvojnásobné množství jahod, ale stojí polovinu toho, co ta zakoupená v Praze. 
Anebo nedozrálý český camembert, který vás vyjde skoro o dvě koruny dráž než vyzrálejší a voňavější rakouský.

Opět srovnání kvality a cen

Odkaz s porovnáním složení a cen ČR/Rakousko/Německo

http://www.stream.cz/nejnovejsi/adost/10003518-rozdilne-slozeni-potravin-u-nas-a-v-zahranici